Home » Jeugdleden mee laten praten over beleid club?

Jeugdleden mee laten praten over beleid club?

Gepubliceerd op 14 oktober 2021 om 10:40

GeuzenMiddenmeer uit Amsterdam bestaat voor meer dan de helft uit jeugdleden. Toch hebben deze ruim 500 jongens en meisjes geen stem binnen de club. Dat kan anders, dacht voetbalmoeder en bestuurslid Marijke Krabbenbos. Zij organiseert sinds 2017 een heuse Algemene Ledenvergadering voor de jeugd.

Een rijk geschakeerd kleurenpallet van rode, groene en gele pilonnen is uitgezet op het kunstgras hoofdveld van GeuzenMiddenmeer. Straks zullen hier urenlang voetballertjes dribbelen en dromen dat ze ooit bij Ajax zullen voetballen. Een woensdagmiddag als alle andere en herkenbaar voor de meeste clubs in Nederland.

Luisteren naar de jeugd 

Toch is dit geen normale woensdag. ‘ALV voor de jeugd’ staat er op een briefje op de deur naar de kantine. Een Algemene Leden Vergadering? Dat is toch iets voor serieuze oude mannen die controleren of de penningmeester zijn werk goed heeft gedaan. "Dat is best raar bij een vereniging met ruim 500 jeugdleden", zegt voetbalmoeder en bestuurslid Marijke Krabbenbos. Zo kwam ze op het op het idee om de oren ook eens bij de jeugd te luisteren te leggen.

De middag is in tweeën geknipt. Eerst komt de groep van 8 tot en met 12 jaar aan het woord. Daarna volgt 13 tot en met 18 jaar. In de loungehoek staan koekjes en limonade klaar. Hoewel vergaderen natuurlijk helemaal niet cool is, meldden zich sinds de eerste keer in 2017 steeds meer kinderen voor het jaarlijkse overleg.

Bij de Jeugd ALV zijn altijd mensen van het bestuur van GeuzenMiddenmeer aanwezig. Maar hun rol is voornamelijk luisteren en notuleren. “De kinderen kunnen alles zeggen. Alle ideeën kunnen op tafel komen. Het is aan ons om te kijken wat haalbaar is en dit snel te laten weten aan de kinderen”, zegt Krabbenbos.

Om het gesprek op gang te brengen, heeft Krabbenbos een aantal onderwerpen geselecteerd, waaronder naast trainen, toernooien, feesten en de kantine. Gesprekstof genoeg voor de jonge leden. Spelen tegen buitenlandse ploegen, dat lijkt ze wel wat. "Maar niet te ver." En bij andere clubs kiezen ze altijd de beste speler van het toernooi.

GeuzenMiddenmeer-rap

Over de kantine zijn ze wel tevreden. Bij de vraag of ze gratis groente en fruit belangrijk vinden, wordt er goedkeurend geknikt. Maar die gedachte lijkt toch vooral door ouders ingeprent. De afgelopen jaren is onder meer een FIFA-toernooi georganiseerd en zijn er veranderingen aangebracht in de aanrijroute naar het sportpark om het veiliger te maken. Krabbenbos: “Hoe wij naar een club kijken, is natuurlijk totaal anders dan hoe een kind dat beleeft. Dankzij de gesprekken met onze jeugd zijn we ons daar bewust van geworden. Je hoort zaken vanuit een ander perspectief en dat is heel verfrissend.”

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomsten komen de meest uiteenlopende onderwerpen voorbij. Misschien kan er wel een bekende speler langskomen. "Weten jullie wel dat Dennis Bergkamp hier is begonnen?", zegt een van de volwassenen. Dat was nog in de tijd van Wilskracht, een van de clubs die is opgegaan in de fusieclub GeuzenMiddenmeer. Maar iedere generatie heeft zijn eigen idolen. En dat zijn niet meer alleen mannen. Sarah zou graag Lieke Martens op de club zien. Of een andere international van de Oranjevrouwen. En is het niet leuk als een rapper een liedje over GeuzenMiddenmeer schrijft. Er worden driftig aantekeningen gemaakt.

Behoeftes van leden

Bij de oudere jeugd spelen weer hele andere zaken. Zij gaan naar de middelbare school en komen soms in de knel met hun huiswerk. Maar niet elke trainer heeft daar blijkbaar begrip voor. Niet trainen - ook al is het door schoolverplichtingen - betekent een reserverol in het weekend. Zo'n club wil GeuzenMiddenmeer niet zijn en het jeugdbestuur zal daarover zeker in gesprek gaan met de trainer. 

 

Op de vraag of ze zelf niet de jongste jeugd zouden willen trainen, steken twee meisjes hun hand op. Daarmee boort de club een potentiële bron aan om het altijd nijpende tekort aan vrijwilligers te verkleinen en de banden binnen de club te versterken. GeuzenMiddenmeer geeft de jeugd een stem en daar komen voor de club belangrijke zaken uit om het voor iedereen leuker te maken. “De Jeugd ALV staat op onze jaarkalender en is een jaarlijks terugkerend evenementje geworden”, zegt Krabbenbos. “Als bestuur zijn we betrokken bij de gesprekken met jeugd, de uitvoering van de ideeën vindt over het algemeen plaats in de commissies. De eerste keer waren er maar een paar mensen. Nu zijn er het al veel meer.”

 

“Het is denk ik belangrijk te weten wat er speelt onder álle leden. Daarom kan ik andere verenigingen aanraden ook een jeugd ALV te organiseren. Maar er zijn meer manieren om jongeren te betrekken, zoals enquêtes op je website of via de mail om eenvoudig opinies te peilen en ideeën samen met je leden te verzamelen" 

 

Lees ook: OJC Rosmalen laat geen ouders meer toe bij trainingen


«   »