Ook KFC doet volgend seizoen weer mee aan Jong Senioren Competitie

Gepubliceerd op 1 april 2021 om 16:21

De JongSenioren Competitie is een competitie die speciaal is opgezet voor O23 teams. Dit seizoen deden er 24 teams aan de competitie mee, waarvan er 5 uit de Zaanstreek namelijk Fortuna W., KFC, vv Assendelft, Sporting Krommenie en SVA. Helaas kwam de competitie, door de corona-maatregelen, niet verder dan 1 speelronde. Inmiddels richt de organisatie zich al weer op het nieuwe seizoen en is het mogelijk voor clubs om zich in te schrijven voor het toernooi.

 

Uitdaging

Volgens bestuurslid Technische Zaken Xander Salden doet KFC ook volgend seizoen weer mee aan de competitie. Grootste pluspunt van deze competitie is dat het naast de reguliere competities wordt georganiseerd. Als we mee zouden aan de JO23 competitie van de KNVB, dan zou je een vaste selectie met een aparte trainersstaf moeten samenstellen. Niet alleen willen de financiële middelen dan liever op een ander manier inzetten, maar het zou ook ten koste gaan van onze JO19 en het Tweede elftal, waar je de spelers dan vandaan zou moeten halen. Bij KFC zouden we dan niet genoeg spelers meer hebben voor een Tweede elftal en wat doe je dan met de selectie spelers die ouder zijn dan 23 en niet in aanmerking komen voor het Eerste elftal? Dat was voor ons absoluut geen optie en daarom doen we ook komend seizoen weer graag mee aan deze competitie. 

 

Organisatie

De organisatie rondom de bij KFC staat onder leiding van de hoofdtrainer Guillaume Groot, assistent trainer Enrico Schouten en JO19 trainer Rick Kitzen. De wedstrijden staan dan roulerend onder leiding van één van de drie trainers. Zij overleggen dan ook regelmatig, niet alleen over welke spelers er voor een wedstrijd in aanmerking komen, maar ook over een eenduidige tactiek en aanpak. Normaal hebben we een ongeveer een groep van 20 spelers uit de JO19 en de selectie die in aanmerking komen voor deze wedstrijden. Voor elke wedstrijd kiezen de trainers dan weer een selectie uit voor de betreffende wedstrijd.

 

Meetmoment

Het is voor zowel de spelers als de begeleiding een goed meetmoment waar de spelers staan en/of hoe ze omgaan met een andere teamsamenstelling. Nemen de spelers uit het Tweede elftal die normaal aan de hand worden genomen door ervaren spelers nu zelf de leiding in het veld omdat ze nu bij de ouderen horen. En hoe pikken de speler van de JO19 de grotere weerstand op, terwijl ze misschien normaal gewend waren één van de bepalende spelers te zijn. Hoe de spelers zich daar in ontwikkelen geeft ons weer een goede extra inzicht met betrekking tot het Eerste elftal   

 

Gelijkwaardig

Maar we doen niet alleen mee voor de ontwikkeling op langere termijn, we willen ook presteren al is dat natuurlijk ook een onderdeel van spelersontwikkeling. Ondanks dat de poules van de Jongsenioren Competitie in principe ingedeeld worden op basis van het niveau van de Eerste elftallen, zijn die verschillen onderling in de poules niet te merken. Elke tegenstander is wel aan elkaar gewaagd en de competitie staat dus garant voor meerdere wedstrijden op gelijkwaardig niveau. De competitie heeft dus veel voordelen en we zien de competitie zeker als een toevoeging bij het ontwikkelen van de spelers.

 

Van de overige Zaanse verenigingen hebben in ieder geval vv Assendelft en Fortuna W. aangegeven weer mee te doen. Fortuna W. is zelfs aan het bekijken of ze met 2 teams mee kunnen doen.  

 

Inschrijving

In principe kan elke club deel nemen aan de competitie. De competitie staat wel in teken van het opleiden, dus er zijn strikte regels aan de teamsamenstelling qua leeftijden en eventuele dispensatie waaraan de clubs moeten voldoen.

  • Maximaal 15 spelers;
  • Leeftijd tot en met 22 jaar (op 31 mei 2022 nog niet de leeftijd van 23 jaar hebben);
  • Minimaal 5 spelers Onder19;
  • Maximaal 3 dispensatiespelers, waarvan 2 spelers maximaal 26 jaar oud zijn en 1 speler maximaal 29 jaar oud is;
  • Indien het team geen spelers Onder19 kan opstellen, dan mogen er ook geen dispensatiespelers mee doen.

 

De teams worden in principe ingedeeld op basis van hoe hoog het eerste elftal van de deelnemende clubs spelen. Er worden dan 4 poules gevormd, die vervolgens een hele competitie spelen om de 4 winnaars te bepalen. Na de competitie wordt er nog een kampioenenbal gespeeld, waar de kampioen van poule A1 en A2 deelnemen + de winnaar van het vorige seizoen + 1 team die door de organisatie wordt uitgenodigd. In 2018 en 2019 was Fortuna W. de winnaar en vorig seizoen waren zij de verliezend finalist tegen Olympia Haarlem

 

Ga voor meer informatie over de competitie naar JongSenioren Competitie


Niets meer missen van alle (technische) ontwikkelingen bij de voetbalclubs in de Zaanstreek?!? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Voetbal Varia
«   »