Jeroen Olthof: FC Zaandam richt zich op betrokkenheid binnen de club

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 11:27

Afgelopen week werd bekend dat FC Zaandam Patrick Huisman heeft aangetrokken als opvolger van de huidige hoofdtrainer Iwan Axwijk. Daarmee zet volgens bestuurslid Jeroen Olthof de club verder in op haar beleid om zo veel mogelijk betrokkenheid te creëren binnen de club.

 

zoektocht

Na de aankondiging dat Iwan Axwijk zou gaan stoppen moest de club op zoek naar een nieuwe trainer. Jeroen Olthof: "We waren al met Iwan in gesprek en wij hadden zeker de intentie te verlengen, maar Iwan gaf zelf aan te willen stoppen aan het einde van het seizoen. Samen met bestuurslid Cees Beets en oud bestuurslid Hans Olthof als adviseur zijn we op zoek gaan naar een nieuwe trainer voor de club. Ik heb sinds kort de portefeuille Technische Zaken, dus het was zeer handig om met z'n drieën een beeld te vormen voor een nieuwe trainer. Cees en Hans hebben namelijk én veel ervaring, én ook veel contacten in de trainerswereld. We wilden het liefst een trainer die bekend was met de Zaanstreek, enige binding had met de (voorgaande) club en voor continuïteit kon zorgen. Op deze manier kwamen we bij Patrick Huisman terecht, die na 6 jaar Sporting Krommenie en 4 jaar Westfriezen weer toe was aan een nieuwe uitdaging. In het eerste gesprek bleek al snel dat we redelijk goed op één lijn lagen over hoe de invulling van en rondom de zaterdag-selectie er uit zou moeten zien bij FC Zaandam, dus uiteindelijk waren we er snel uit met elkaar." 

 

Jeugdafdeling

Het bestuur van FC Zaandam is op dit moment ook in gesprek met de rest van het technische en medische kader rondom de selectie en de verwachting is dat iedereen weer zal blijven. Dezelfde verwachting heeft de club ook bij Miel Mans, die van grote invloed is op de jeugdafdeling van de club. Jeroen Olthof: "Dit seizoen hebben we bij de jeugd, alleen teams tot en met de JO12 en daaronder hebben we nog een groep trainende mini's. Het is de bedoeling dat deze teams langzaam doorgroeien naar de junioren teams, maar we willen wel dat de groei van het aantal teams samengaat met de groei van de organisatie. Iedereen moet wel de aandacht kunnen (blijven) krijgen, die ze van de club zouden mogen verwachten." De huidige teams staan onder begeleiding van een hechte groep trainers, waarvan de meeste elkaar al kennen van hun eigen voetbalperiode bij ZFC / Hellas Sport. Uiteraard is ook bij FC Zaandam altijd behoefte aan meer vrijwilligers, maar de vrijwilligers die er zijn, hebben wel een band met de (voorgaande) club. Er lopen bij de jeugd verschillende generaties rond en ze hopen dat, omdat iedereen elkaar al kent, de groep vrijwilligers alleen maar groter zal worden.  

 

betrokkenheid

Zonder voorlopige doorstroming vanuit de jeugd, moet het bestuur zich vooral concentreren op de huidige spelers om volgend jaar weer een sterke selectie te kunnen formeren.  Jeroen Olthof: "Momenteel hebben we een goede groep met ook enkele talentvolle jonge spelers en daar willen we verder op in zetten. Het bestuur maar ook Patrick zal binnenkort diverse gesprekken met de spelers gaan voeren over volgend seizoen. We hopen de huidige groep bij elkaar te houden en we denken dat ons verhaal/beleid interessant kan zijn voor (jonge) spelers uit de directe omgeving om voor FC Zaandam te kiezen. We willen graag een stabiele 2e klasser worden in de zaterdag competitie en daarbij wel jaarlijks proberen mee te doen om de promotieplaatsen. Maar het moet vooral een groep worden die binding krijgt met de club, zodat we niet elk jaar een nieuwe groep moeten samenstellen. En dat geldt natuurlikk ook voor de trainer, vandaar dat we zo blij zijn met Patrick Huisman. Er vanuit gaande dat straks weer alles mogelijk is, zullen we ook zeker meerdere uitjes voor de grope gaan organiseren, maar het moet ook gezellig zijn na de wedstrijd of na de training. Overigens niet alleen de spelers moeten (weer) in de kantine willen komen maar ook de jeugd, ouders, toeschouwers of de werkersploeg doordeweeks moeten graag de weg naar het complex vinden voor een stukje (sociale) gezelligheid en betrokkenheid. De club ziet voor zich zelf daar een (maatschappelijke) rol in weggelegd, door daar de voorwaarden voor te gaan creëren.  

 

Nieuw complex

Een nieuwe complex zou in ieder geval daar weer verder bij kunnen helpen. Jeroen Olthof: "Los van dat alles gesloten is door de corona maatregelen, hebben we op dit moment ook te maken met achterstallig onderhoud (verlichting) op de parkeerplaats en hebben we ook steeds last van vandalisme. Dat het 's avonds zo donker is buiten het complex voelt niet prettig met de kinderen die naar huis moeten na de training. Het is dan ook een doorn in het oog van de club, we hebben het al een paar keer aangekaart bij de gemeente maar meer kunnen we niet doen. Wat dat betreft is het echt wachten op de komst van nieuwe sportpark op het Hoornseveld. Als de planning doorgaat wordt er binnenkort gestart met de bouw van het zwembad en komt daarna het hele complex aan de beurt met 4 hele, 2 halve velden en een nieuwe kantine/kleedkamer gebouw. Alleen al de reuring van de bouw zou een positieve impact kunnen hebben op de uitstraling van het complex." 

 

Lange termijn en korte termijn gaan dus op dit moment hand in hand bij FC Zaandam, maar met het 2-jarige contract van de nieuwe hoofdtrainer Patrick Huisman zorgt de club tenminste voor duidelijkheid en continuïteit...  
«   »