Blessurevrij het seizoen in? Verklein de kans zo!

Gepubliceerd op 20 september 2022 om 17:46

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt natuurlijk ook voor blessures. Tijdens de zomerstop worden we allemaal wat minder fit. Hierdoor neemt de kans op blessures in het begin van het seizoen toe en ook de prestaties nemen af. Fysiotherapie Sminia behandelt niet alleen blessures maar is ook expert op het gebied van blessures voorkomen. Lees hier hoe je dit kan doen

 

Liesblessures

Liesblessures komen relatief vaak voor bij voetballers. Deze klachten kunnen er zomaar in schieten of kunnen ontstaan door langdurige overbelasting. Te weinig kracht van de spieren blijkt een belangrijke risicofactor. Hiervoor is een oefening bedacht om de spieren van de lies te trainen. Hiermee kan je tot wel anderhalf keer zo sterk worden. De oefening doe je alleen of samen met een maatje. Klik hier voor informatie over liesblessures en uitleg van de oefening.

Hamstringblessures

Elke voetballer kent wel iemand met een hamstringblessure! Als het je niet zelf is overkomen ken je vast wel iemand in je team met klachten aan de hamstring. De hamstring is een groep van drie spieren die samen de achterkant van het bovenbeen vormen. Met name sporters die veel sprinten, remmen, wenden en keren lopen het risico op een hamstringblessures. Geen wonder dat er dus zoveel voetballers zijn met klachten van de hamstrings. 

De Nordic Hamstring Curl is bedacht om het risico op hamstringsblessures tot wel 70% te laten afnemen. Ook deze oefening doe je met een maatje of alleen door je voeten ergens onder te klemmen. Klik hier voor een uitleg van de Nordic Hamstring Cur

Bovenstaande oefeningen zijn ook opgenomen in het preventieprogramma van de FIFA: de FIFA 11+. Hierin staan loopvormen specifiek voor voetballers samen met krachtoefeningen. Dit programma is getest en bewezen effectief in het verminderen van het risico op blessures. Het kan leiden tot de helft minder blessures in een voetbalteam. Dit zou in Nederland tot wel 250.000 blessures per jaar schelen. De oefeningen zijn zowel op het veld als thuis te doen.

 

Opbouwen naar het seizoen

Aan het begin van het seizoen gaat de trainer hard en veel trainen. Zo wil hij zijn spelers het beste voorbereiden op het seizoen. Hij beseft alleen niet dat hij zijn spelers het beste beschermt tegen blessures door de toename in de belasting niet te groot te maken. Opbouwen dus! De verhouding tussen de sportbelasting in de voorbereiding en de rustbelasting in de weken ervoor moet precies goed zijn. Onderzoek wijst uit dat een opbouw van 10% per week precies goed is om het voetbalseizoen goed te beginnen. Zo wordt er tóch opgebouwd en blijft de kans op een blessure relatief klein.

 

Geïnteresseerden kunnen ‘een snelle toename van belasting, Bas van Hooren’ intypen op Google om hier meer over te lezen.

 

Meer weten?

Heb je toch klachten of aanvullende vragen over een opbouw naar het nieuwe seizoen? Neem dan contact op met Terry Bosma via terry.bosma@fysiosminia.nl of maak een afspraak bij Fysiotherapie Sminia op 075-6705075. Ook kan je het contactformulier op www.fysiosminia.nl invullen.

 

Gesponsord bericht, Voetbal Varia is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht«   »