KNVB gaat volgend seizoen O23 B-Categorie invoeren

Normaliter maken voetballers na het spelen in de O19 de overgang naar de senioren. Met de O23-competitie in de B-categorie hoopt de KNVB clubs handvatten te geven om jonge voetballers te helpen in de overgang naar uiteindelijk het seniorenvoetbal. De O23-competitie kan worden gezien als een verlenging van het jeugdvoetbal.

Onderzoek

De afgelopen twee seizoenen heeft er onderzoek plaatsgevonden met betrekking tot een eventuele O23-competitie. Aanleiding voor dit onderzoek is dat jaarlijks veel spelers in de leeftijdscategorie 16 tot 19 jaar stoppen met voetballen. Het gaat hierbij met name om spelers die voetballen in de B-categorie en de overstap moeten maken naar het seniorenvoetbal.

De grote verschillen in leeftijd en levensfase tussen teamgenoten en tegenstanders hebben een grote impact op voetballers.

Een belangrijk motief om te stoppen blijkt de te grote stap die spelers ervaren wanneer zij vanuit de junioren doorstromen naar de senioren. De grote verschillen in leeftijd en levensfase tussen teamgenoten en tegenstanders hebben een grote impact op deze voetballers. In de zoektocht naar een oplossing zijn afgelopen seizoen bijeenkomsten gehouden met ruim 500 amateurclubs en zijn er diverse voetballers geïnterviewd. Hieruit kwam de wens voor een O23-competitie in de B-categorie sterk naar voren.

Nog urgenter

Door de impact van het coronavirus heeft de competitie voor de huidige O19-spelers veelal stil gelegen. Hierdoor heeft deze groep voetballers niet of nauwelijks in competitieverband kunnen voetballen in de laatste twee reguliere seizoenen bij de junioren. Dit maakt de invoering van de O23-competitie nog urgenter voor het behoud van deze groep. De speeldag van de O23-competitie is zaterdag en/of zondag. De KNVB raadt clubs aan om samen met de toekomstige O23-voetballers te kijken wat de beste speeldag en het beste speelmoment is voor deze groep voetballers. Voor de O23-competitie in de B-categorie geldt vrije inschrijving. De competitie wordt ingedeeld op basis van de team-index en afhankelijk van het aantal inschrijvingen wordt in twee, drie of vier fases gevoetbald.

De voorinschrijving bij de KNVB is geopend, clubs kunnen teams al aanmelden. 

 
«   »