KNVB gaat indelingen obv Teamindex verder uitrollen

Al eerder viel te lezen dat de KNVB volgend seizoen in meerdere districten gaat starten met een pilot competitie opzet bij de O13 t/m O19. (lees hier meer). Deze pilot is niet het enige wat de KNVB uitprobeert om de competities gelijkwaardiger en spannender te maken. Afgelopen seizoenen werden er in een aantal competities al gewerkt met de zogenaamde ‘Teamindex’. Op de grond van de ervaringen van de afgelopen seizoenen vindt voor het seizoen 2021/’22 een verdere uitrol van het gebruik van de Teamindex plaats.

 

De KNVB werkt sinds enige jaren samen met SciSports en Sportlink aan de ontwikkeling van een hulpmiddel dat ervoor moet zorgen dat teams nog beter kunnen worden ingedeeld op basis van hun teamsterkte, de ‘Teamindex’. Na enkele succesvolle pilots wordt de Teamindex komend seizoen gebruikt in meerdere competities in alle districten van het jeugd- en seniorenvoetbal.  Voor district West 1 geldt de Teamindex alleen voor de JO15 en JO17 B-categorie en voor de nieuwe JO23 B-categorie competitie. Klik hier voor het tabel waarin je kunt zien welke competities in welke districten gaan werken met de Teamindex.

 

Wat is de Teamindex?

Met de Teamindex wordt de speelsterkte van een team vastgesteld. Deze ‘teamsterkte’ vormt een nieuwe factor bij het indelen van de competities. Het vaststellen van de teamsterkte gebeurt aan de hand van vier stappen:

  1. Op basis van (historische) wedstrijdgegevens uit Sportlink wordt bepaald wat de relatieve sterkte van spelers is.
  2. Wanneer bekend is in welk team spelers gaan spelen is het mogelijk een gemiddelde teamsterkte (‘Teamindex’) te bepalen.
  3. De teamsterkte wordt toegevoegd aan het huidige indelingsproces samen met de bestaande indelingsfactoren zoals reisafstand en clubvoorkeuren.
  4. Teams worden, mede op basis van hun ‘teamsterkte’, ingedeeld waardoor er meer gelijkwaardige wedstrijden en competities ontstaan.

 

Lees ook:

Competitie indelingen Vrouwen A-categorie Zaanstreek

Competitie indelingen standaard teams in Zaanstreek

Komend seizoen vijf wissels toegestaan in amateurvoetbal

Competitie indelingen per klasse B-categorie en Hoofdklassen jeugd

Competitie indelingen Landelijk + promotie/degradatie winterstop jeugd A-categorie

Dispensatie regelingen seizoen 2021/22

Publicatiedata competitie/beker indelingen seizoen 2021/22

Speeldagenkalender seizoen 2021/22

Pilot competitie O13 t/m O19 seizoen 2021/22

 

(bron KNVB)


Niets meer missen van onder andere alle berichtgevingen van de KNVB over de corona maatregelen of het nieuwe seizoen?!? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Voetbal Varia
«   »