Wijziging competitie reserve-elftallen (m) seizoen 2022/23

Met ingang van het seizoen 2022/’23 vindt een aantal belangrijke veranderingen plaats in de competitie van de reserve-elftallen mannen senioren. De belangrijkste verandering is dat de grens tussen de A- en B-categorie wordt verhoogd en in alle districten komt te liggen tussen de reserve 2e klasse en reserve 3e klasse. Dit geldt voor zowel het zaterdag- als zondagvoetbal. Met ingang van het seizoen 2022/’23 behoort de reserve 3e klasse in het hele land dus tot categorie B.

 

Verder wordt vanaf het seizoen 2022/’23 in de reserve 2e klasse een vrije inschrijving gehanteerd en wordt in deze klasse een najaar- en voorjaarscompetitie gespeeld.

 

Aanleiding voor de veranderingen

Al een aantal seizoenen is de belangstelling om uit te komen in categorie A van de reserve-elftallen mannen senioren steeds kleiner wordt. Een van de oorzaken hiervan is dat steeds meer teams/spelers op een recreatiever niveau willen uitkomen. Een niveau waarop het makkelijker is om wedstrijden te verplaatsen en het mogelijk is om een baaldag op te nemen. Daarnaast stijgt het aantal verenigingen waarvan een elftal voorheen in de top van het reservevoetbal uitkwam er nu voor kiest om een elftal in te schrijven voor de O23-competitie.

Vrije inschrijving in de reserve 2e klasse

Omdat vanaf het seizoen 2022/’23 in de reserve 2e klasse een vrije inschrijving wordt gehanteerd, hebben alle elftallen die dat willen de mogelijkheid om in categorie A uit te komen. Elftallen die dat niet willen, met uitzondering van de teams die uitkomen in de reserve hoofd- en 1e klasse, hebben de mogelijkheid om te kiezen voor categorie B.

Dit betekent ook dat elftallen die nu in een hoge reserveklasse spelen en van speeldag willen veranderen (bijvoorbeeld van zondag naar zaterdag) direct kunnen instromen in de reserve 2e klasse. Op basis van de huidige regelgeving kan dat maximaal in de reserve 4e klasse (= hoogste niveau van categorie B).

Najaar- en voorjaarscompetitie in reserve 2e klasse

De vrije inschrijving in de reserve 2e klasse heeft tot gevolg dat in deze klasse de competitie in de vorm van een najaar- en voorjaarscompetitie wordt gespeeld. Dit is noodzakelijk om een goede aansluiting met de reserve 1e klasse te kunnen garanderen. 

Geen nacompetitie in reserve 2e en 3e klasse huidige seizoen

Het besluit om vanaf het seizoen 2022/’23 in alle districtscompetities van de reserve-elftallen mannen senioren vrije inschrijving in de reserve 2e klasse te hanteren, betekent dat de nacompetitie tussen de reserve 2e en reserve 3e klasse aan het einde van dit seizoen komt te vervallen. Vanwege de vrije inschrijving kunnen deze teams komend seizoen immers sowieso in de reserve 2e klasse uitkomen.

 

Lees ook: overzicht KNVB publicaties kalender en regels seizoen 2021/22

Lees ook: speeldagen kalender seizoen 2022/23

 


«   »