Gericht op Zaanse clubs maar informatief en inspirerend voor alle clubs, vrijwilligers en voetballiefhebbers

Home » Publicaties KNVB » Overzicht dispensatie regelingen seizoen 2021/22

Overzicht dispensatie regelingen seizoen 2021/22

Zowel in categorie B als in categorie A kan er met dispensatiespelers worden gespeeld. Hieronder een overzicht van alle dispensatieregels die gelden voor het seizoen 2021/22 bij de B-categorie en A-categorie.

 

B-CATEGORIE

Bij de spelvorm waarbij er 6 tegen 6 (t/m O10) gespeeld wordt, is er één dispensatiespeler per team toegestaan. Bij 8 tegen 8 (t/m O12) is het maximumaantal dispensatiespelers twee, terwijl er bij 11 tegen 11 maximaal drie dispensatiespelers deel mogen nemen. Een dispensatiespeler mag maar één jaar ouder zijn. 

In gemengde competities, uitgezonderd de JO7, JO8 en JO9, mogen meiden één jaar ouder zijn (automatische dispensatie). Bovenop de automatische dispensatie van één jaar krijgen meiden in de gemengde competities niet nog een extra (tweede) jaar dispensatie.

 

Onder B-categorie vallen bij de jeugd de volgende competities:

t/m JO12 alle klassen

JO13 t/m JO19 1e klasse en lager 

MO11 t/m MO19 alle klassen

Veteranen 11x11

Voor de veteranen 35+ en 45+ die 11x11 spelen gelden de volgende dispensatiemogelijkheden:

  • In de leeftijdscategorieën 35+ en 45+ zijn maximaal 3 dispensatiespelers per wedstrijd toegestaan.
  • Dispensatiespelers in de leeftijdscategorie 35+ dienen bij het uitkomen in een wedstrijd een minimale leeftijd van 30 jaar te hebben.
  • Dispensatiespelers in de leeftijdscategorie 45+ dienen bij het uitkomen in een wedstrijd een minimale leeftijd van 40 jaar te hebben.

7x7 mannen 35/45+ en 7x7 vrouwen 18/30+

Op het moment van spelen dienen alle spelers/speelsters de minimale leeftijd te hebben van 35 jaar (35+categorie), 45 jaar (45+categorie), 18 jaar (18+categorie) en 30 jaar (30+categorie). Er is geen dispensatie mogelijk.

Voor de categorie vrouwen 18+ geldt dat incidenteel een jongere speelster mag deelnemen. Deze speelster moet echter wel minimaal 15 jaar zijn.

A-Categorie

De KNVB biedt sinds het seizoen 2019/’20 een dispensatieregeling aan voor spelers die relatief klein zijn voor hun leeftijd. De dispensatieregeling geldt voor spelers, jongens en meiden, in de A-categorie, in de leeftijdscategorieën Onder 13 tot en met Onder 16 jaar. 

Voor het seizoen 2021/'22 bestaat ook voor de leeftijdscategorieën Onder 17 en Onder 18 de mogelijkheid dispensatie te verlenen op basis van een medische verklaring (attest dokter).

 

Daarnaast is net als in categorie B ook in categorie A de regel van toepassing dat in gemengde competities, uitgezonderd de JO7, JO8 en JO9, meiden één jaar ouder mogen zijn (automatische dispensatie). Bovenop de automatische dispensatie van één jaar krijgen meiden in de gemengde competities niet nog een extra (tweede) jaar dispensatie.

Keepers

In geval een vereniging om op basis van sportieve en/of fysieke redenen een keeper, in de leeftijdscategorie Onder 13 tot en met Onder 16, een dispensatie wil verlenen en deze niet voldoet aan de normen die gelden voor de biologische dispensatie in categorie A, dan is er een mogelijkheid om via een schriftelijke aanvraag dit verzoek voor 1 september 2021 bij de KNVB kenbaar te maken. 

 

Dispensatieverzoek indienen

Een dispensatieverzoek voor het seizoen 2021/’22 dient door de vereniging vóór 1 september 2021 ingediend te zijn bij de KNVB .Vóór 22 september 2021 geeft de KNVB schriftelijk uitsluitsel naar aanleiding van het verzoek. Zorg ervoor dat het verzoek onderbouwd is en voorzien van een ondertekende medische verklaring door een sportarts of fysiotherapeut, alsmede het ingevulde rekenmodel dispensatiecheck

 

Lees ook:

Beker indeling en Heren en Vrouwen A-categorie Zaanstreek

Competitie indelingen Vrouwen A-categorie Zaanstreek

Competitie indelingen standaard teams in Zaanstreek

Komend seizoen vijf wissels toegestaan in amateurvoetbal

Competitie indelingen per klasse B-categorie en Hoofdklassen jeugd

Competitie indelingen Landelijk + promotie/degradatie winterstop jeugd A-categorie

Publicatiedata competitie/beker indelingen seizoen 2021/22

Speeldagenkalender seizoen 2021/22

Pilot competitie O13 t/m O19 seizoen 2021/22

Competitie indelingen obv Team Index seizoen 2021/22

 

(bron KNVB)


Deze data worden ook opgenomen in de Voetbal Varia kalender, die in de wekelijkse Nieuwsbrief vermeld wordt. Geen belangrijke data van de KNVB meer willen missen?!? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Voetbal Varia
«   »