Home » Publicaties KNVB » Regels spelgerechtigheid spelers

Regels spelgerechtigheid spelers

Klik hier voor een overzicht van de kalenders en belangrijkste besluiten met betrekking tot het seizoen 2021/22

 

Er zijn regels verbonden aan de speelgerechtigdheid van een voetballer. Hieronder staat alle informatie over het 'vastspelen' van spelers.  De KNVB heeft het speelgerechtigd zijn van spelers voor lagere teams beperkt.

Onder een lager team wordt verstaan:

 • Een team dat behoort tot dezelfde leeftijdsklasse maar in een lagere divisie of klasse is ingedeeld ofwel,
 • een team dat behoort tot een jongere leeftijdsklasse.

Onder een hoger team wordt verstaan:

 • Een team dat behoort tot dezelfde leeftijdsklasse maar in een hogere divisie of klasse is ingedeeld ofwel,
 • een team dat behoort tot een oudere leeftijdsklasse.

Hoofdregels

 1. Een speler mag in beginsel uitkomen in de categorie A competities van de leeftijdsklasse waartoe de speler op basis van zijn leeftijd behoort. Ook mag een speler in beginsel uitkomen in competities van hogere leeftijdsklassen dan waartoe de speler op basis van zijn leeftijd behoort. 
 2. Een seniorspeler, die is geboren in 1998 of eerder, en in een seizoen in totaal in 15 (na)competitiewedstrijden in één of meer hogere teams heeft gespeeld die is/zijn ingedeeld in categorie A, mag niet meer uitkomen in een (na)competitie- of bekerwedstrijd van een lager team in zowel de categorie A als B. 
 3. Wanneer een seniorspeler, die is geboren in 1998 of eerder, binnen zijn/haar vereniging de keuze heeft om uit te komen in een (na)competitie op zaterdag of zondag en hij/zij heeft gespeeld in een (na)competitie die behoort tot de categorie op zaterdag mag deze speler, ongeacht of dit beker of (na)competitie is, niet meer spelen in een competitie die tot de categorie A behoort op de zondag en omgekeerd. Wel is het toegestaan om in beginsel op beide speeldagen uit te komen voor competities die tot de categorie B behoren.
 4. Een seniorspeler, die is geboren in 1999 of later, mag uitkomen in zowel het zaterdag- als zondagvoetbal in de categorie A. Echter, wanneer de betreffende seniorspeler in dat seizoen in totaal in 15 (na)competitiewedstrijden van seniorenteams behorend tot de categorie A van de zaterdag of zondag heeft gespeeld, niet zijnde het O23 team, dan mag de speler niet meer uitkomen voor seniorenteams behorend tot de categorie A van de andere speeldag. Wel mag de betreffende seniorspeler altijd uitkomen voor het O23-team.
 5. Een jeugdspeler mag in een seizoen niet meer spelen in competities van een leeftijdsklasse behorend tot de categorie B wanneer hij/zij in dat seizoen in totaal in 15 (na)competitiewedstrijden in één of meer hogere teams heeft gespeeld. Dit geldt alleen wanneer het genoemde (hogere) team of de genoemde (hogere) teams deelnemen aan een competitie behorend tot de categorie A.

 

Wat zijn de mogelijkheden voor deelname aan wedstrijden voordat je als speler 'vastgespeeld' bent?

  • * Als er meer teams van de vereniging uitkomen in de categorie A, dan geldt het onbeperkt spelen voor de hoogste divisie of klasse binnen de eigen leeftijdsklasse. Voor het spelen in een lagere klasse in de categorie A geldt een blokkade van deelname aan wedstrijden wanneer een speler 15x in die hogere divisie of klasse heeft gespeeld.
  • ** Als hij/zij 15x heeft gespeeld in de categorie A, hetzij in de eigen of een hogere leeftijdsklasse, dan mag een speler niet meer spelen in de categorie B van zijn/haar eigen leeftijdsklasse.
  • *** Voor deelname aan de competities eredivisie, 1e, 2e en 3e Divisie en hoofdklassen mannen senioren geldt een maximum van 17 deelnames aan wedstrijden voordat een speler zich heeft vast gespeeld.

  Voor bovenstaande telling geldt dat alleen deelname aan (na)competitiewedstrijden wordt geteld.

  Topklasse Vrouwen

  Alle wedstrijden in de topklasse vrouwen worden ingepland op zaterdag. Speelsters die uitkomen voor zondagteams die deelnemen aan de topklasse vrouwen mogen, met inachtneming van het hiervoor genoemde, uitkomen in lagere zondag vrouwenteams.

  Speelsters die uitkomen voor zondagteams die deelnemen aan topklasse vrouwen, mogen niet uitkomen in lagere zaterdag vrouwenteams.

   

  (bron KNVB)


  OP de hoogte willen blijven van de (technische) ontwikkeling bij de clubs in de Zaanstreek?!? Of geen belangrijke data en/of nieuwsberichten van de KNVB meer willen missen?!? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Voetbal Varia
  «   »