Welkomstprogramma KNVB voor (startende) jeugdtrainers

In Nederland begeleiden wekelijks maar liefst 70.000 trainers een jeugdteam. Zij hebben een grote invloed op het plezier en de ontwikkeling van meer dan 500.000 jeugdspelers en –speelsters. Daarbij dragen ze in belangrijke mate bij aan een veilige sportomgeving. Om alle startende jeugdtrainers in hun rol te ondersteunen, is het Welkomstprogramma jeugdtrainers ontwikkeld. Met de start van het nieuwe seizoen, gaat ook het Welkomstprogramma van start bij 135 verenigingen.

 

Lennard van Ruiven, manager Voetbalontwikkeling KNVB:

“De vele gesprekken met verenigingen en diverse onderzoeken bevestigen het enorm belang van de trainer. Hij of zij bepaalt voor een groot gedeelte het voetbalplezier van iedere speler of speelster. Daarbij stoeien veel verenigingen met het goed vormgeven en invullen van de opstart en begeleiding van startende trainers. Daarom is het cruciaal om vanuit de KNVB, in samenwerking met de vereniging, een mooi en passend welkomstprogramma te ontwikkelen!”

Over het Welkomstprogramma

Om samen met verenigingen optimaal invulling te geven aan de start en begeleiding van startende trainers, bestaat het Welkomstprogramma uit vijf onderdelen. Het programma start met de registratie van alle trainers in Sportlink door de vereniging, vanuit waar de trainers een aantal introductiemails ontvangen. Daarmee krijgen ze toegang tot het Assist Trainersdashboard: een centrale online omgeving vol kennis en oefeningen. Daarnaast is de Aftrapmodule ontwikkeld, een gratis basismodule van de KNVB voor iedereen die van start gaat als jeugdtrainer. De module bestaat uit twee e-learning-modules en een praktijkbijeenkomst op de vereniging. Het laatste onderdeel is de aandacht en ondersteuning om aan de slag te gaan met het creëren van een veilig sportklimaat en het aanvragen van een VOG voor alle trainers.

 

Start uitrol

Met de ambitie om vanaf seizoen 2023/’24 alle verenigingen en startende trainers deel te laten nemen aan het programma, is er vorig seizoen een pilot met 36 verenigingen van start gegaan. Ondanks dat de pilot onder invloed van het coronavirus anders verliep dan gepland, zijn er voldoende inzichten opgedaan om het programma door te ontwikkelen en verder uit te rollen. Met de deelname van 135 verenigingen in september en oktober wordt de eerste stap in deze uitrol gezet.

 

Ga ook van start met het Welkomstprogramma jeugdtrainers!

Jaarlijks vinden twee rondes plaats van het Welkomstprogramma jeugdtrainers. De eerste ronde is na de zomerstop in september/oktober, de tweede ronde na de winterstop in januari/februari. Dit betekent dat verenigingen zich doorlopend kunnen aanmelden en er in overleg met de Medewerker Voetbalontwikkeling gekeken wordt naar op welk moment er gestart kan worden. Zo zorgen we ervoor dat het niet een eenmalige deelname aan het Welkomstprogramma wordt, maar dat beginnende trainers ieder seizoen weer een goede start krijgen.

 

Wil je meer informatie over het Welkomstprogramma jeugdtrainers of jullie vereniging aanmelden, ga dan naar de website van de KNVB

 

Lees ook: Op zoek naar trainingsmaterialen en/of kleding voor clubs, voetbalscholen of thuis?

 

(bron KNVB)OP de hoogte willen blijven van de (technische) ontwikkeling bij de clubs in de Zaanstreek?!? Of geen belangrijke data en/of nieuwsberichten van de KNVB meer willen missen?!? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Voetbal Varia


«   »