• Informatief
  • Ondersteunend
Home » Publicaties KNVB » Vernieuwde competitieaanbod Meiden O13 t/m O20

Vernieuwde competitieaanbod Meiden O13 t/m O20

Aangezien het meiden- en vrouwenvoetbal de laatste jaren kwantitatief én kwalitatief sterk in ontwikkeling is, wil de KNVB de huidige competitieopzet bij  de huidige leeftijdscategorieën MO13 tot en met MO19 vanaf volgend seizoen aanpassen.

 

In het nieuwe seizoen biedt de KNVB de volgende leeftijdscategorieën aan: MO13, MO15, MO17 en MO20. De MO20 vervangt de huidige MO19, aangezien die momenteel nog niet goed te organiseren valt door het geringe aantal beschikbare teams. 

 

Alle competities zullen gespeeld worden in 4 fases. Na de 1e en 2e fase vindt er een herindeling op basis van de resultaten plaats. De laatste fase bestaat uit een afsluitende eindtoernooi. Elk team zal in de nieuwe opzet minimaal 24 competitiewedstrijden spelen, het bekervoetbal komt daarentegen te vervallen.  

 

Piramideopbouw

In tegenstelling tot de huidige situatie zal de KNVB de indeling opbouwen vanuit een piramide. Op elk niveau is dus een beperkt aantal plaatsten beschikbaar. Hoe hoger het niveau, hoe kleiner het aantal plaatsen waarop ingedeeld kan worden. Hoe lager het niveau, hoe groter het aantal plaatsen. De aangeboden piramide zal dus (uiteindelijk) niet meer ingericht worden op basis van de vrije inschrijving van de teams.

 

MO13 - MO15-piramide

Voor de MO13-en MO15-piramide geldt in de categorie B meiden dat een team kan uitwijken naar 9 tegen 9. In de categorie A wordt te allen tijde 11 tegen 11 gespeeld. Voor de MO13 en JO13 loopt momenteel een onderzoek naar de meest geschikte wedstrijdvorm. Mocht er op basis van dit onderzoek worden gekozen voor een andere vorm dan de huidige 11 tegen 11, dan zal deze ook worden doorgevoerd bij de MO13.

 

MO17 - MO20-piramide

Voor de MO17-en MO20-piramide geldt in de categorie B meiden dat een team kan uitwijken naar 9 tegen 9. In de categorie A wordt te allen tijde 11 tegen 11 gespeeld. Voor de MO17 en MO20 biedt de KNVB ook (semi-)landelijk voetbal aan in de divisie 1. Dit zal in eerste instantie worden aangeboden vanaf fase 3. In uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken om teams een passend niveau te kunnen aanbieden.

 

Overzich met de aanleiding, proces en belangrijkste wijzigingen (pdf)

(bron KNVB)OP de hoogte willen blijven van de (technische) ontwikkeling bij de clubs in de Zaanstreek?!? Of geen belangrijke data en/of nieuwsberichten van de KNVB meer willen missen?!? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Voetbal Varia


«   »