Ook de (assistent)scheidrechters missen het voetbal

Niet alleen de voetballers missen het competitie voetbal ook de (assistent)scheidsrechters worden natuurlijk getroffen door alle corona maatregelen. Zo werd deze week al bekend dat de KNVB voor volgend seizoen geen promotie/degradatie zal toepassen aangezien er te weinig wedstrijden en rapportages waren om iedereen goed te kunnen beoordelen. En terwijl de voetballers tot 18 jaar (en inmiddels 27 jaar) tenminste nog volop konden trainen in groepsverband en zelfs onderling wedstrijden konden spelen, zijn veel (assistent) scheidsrechters vooral op zich zelf aangewezen. 

 

Veel scheidsrechters trainen dan ook individueel of in kleine groepjes om in ieder geval de conditie op peil te houden. Zo traint bijvoorbeeld de voorzitter van de Scheidsrechter Vereniging Zaanstreek (SVZ) Juroen Koene regelmatig met 3-4 andere scheidsrechters van de SVZ en een paar andere bevriende scheidsrechters bijna wekelijks in het bos op duur en interval lopen. 

 

Training

Juroen Koene: "Door de maatregelen maar ook doordat we enigszins gebonden waren aan onze trainingstijden, was het niet mogelijk om gezamenlijk door te trainen bij SVZ. Gelukkig is de avondklok inmiddels verschoven, waardoor we die ruimte wel weer meer hebben en we zijn dan ook binnen de SVZ aan het overleggen om binnenkort de trainingen weer op te gaan pakken. Normaal gesproken trainen we altijd op dinsdag en donderdag van 19.30 tot 21.00 op het veld. We beschikken over gecertificeerde trainers, op dinsdag is dat Maarten Kleij en op donderdag en Robert Westland. En mochten zij een keer verhinderd zijn, dan kunnen we altijd rekenen op Robert Wassink. We doen dan voornamelijk aan interval-training, maar ook worden er spelsituaties nagebootst om op de positionering en de looplijnen te trainen.   

 

Samenwerking

De SVZ is gelegen op Sportpark Kalverhoek en beschikt met onder andere een grote zaal, vergaderruimte en kleedkamers over prachtige faciliteiten. Sinds AZ op dit sportpark erbij is gekomen 6 jaar geleden, zitten wij nu in dit nieuwe gebouw. De samenwerking met AZ maar ook buurman ZCFC is zeer goed te noemen. Regelmatig krijgen wij het verzoek of wij oefenwedstrijden bij hun willen fluiten en soms kunnen wij weer een beroep doen op ZCFC als we een team nodig hebben voor een cursus die we op dat moment geven. 

 

Themabijeenkomsten

Naast de veldtrainingen wordt er bij de SVZ overigens veel meer georganiseerd. Niet alleen worden er KNVB-cursussen gegeven aan beginnende (assistent)scheidsrechters en rapporteurs, maar ook houden ze meerdere keren een themabijeenkomst. Soms is er dan ook een gastspreker en er komen in ieder geval wisselende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld omgaan met druk, voeding en spelregels aan bod. Wat betreft de spelregels worden er af en toe ook echt wedstrijden gehouden, zowel individueel binnen de vereniging als in teamverband tegen andere verenigingen, waarbij er dan (uiteindelijk) zelfs plaatsen voor een NK te verdienen zijn.  

 

Lid worden

Juroen Koene hoopt tot slot dat het snel weer mogelijk is om alle 40 leden van de SVZ weer te kunnen verwelkomen of in ieder geval weer de groep scheidsrechters die altijd doordeweeks kwamen mee trainen. Mochten er overigens scheidsrechters zijn binnen de Zaanstreek die zodra het mogelijk is, ook mee willen mee gaan trainen of meer informatie willen hebben over de SVZ dan kunnen ze contact opnemen met Juroen Koene via voorzittersvz@hotmail.com

 

(foto met scheidsrechters aangeleverd door Juroen Koene) 

Niets meer missen van onder andere alle berichtgevingen van de KNVB over de coronamaatregelen, de Regio Cup of het nieuwe seizoen?!? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Voetbal Varia
«   »