Vanaf 2023-24 ook gemengde competities (zat/zon)

Met ingang van het seizoen 2022/2023 wil de KNVB enkele wijzigingen doorvoeren die het spelplezier moeten bevorderen en de kwaliteit van wedstrijden moeten verbeteren.

 

De laatste jaren heeft de KNVB gezien dat het competitiemodel langzaam scheef aan het groeien is. Dat heeft onder meer te maken met de verschuiving van teams vanaf de zondag naar de zaterdag. Door deze terugloop op zondag blijven er aan de onderkant van de piramide weinig teams over, met niveauverschillen en meer reisafstand tot gevolg. Op de zaterdag stijgt het aantal teams en is juist behoefte aan een goede Vierde én Vijfde klasse. Maar ook in de rest van de piramide zijn verbeteringen noodzakelijk voor meer regionale competities in de top, een betere aansluiting naar de Hoofdklasse en meer spanning en gelijkwaardigheid op alle niveaus.

 

De volgende voorstellen zullen worden gedaan om de structuur van de piramide te versterken:

Vanaf 2023/24 verandert de naam Hoofdklasse in 4e Divisie

Bij velen leeft de veronderstelling dat de hoofdklasse het hoogste niveau zou kunnen zijn. Dat is in de voetbalpiramide niet het geval want boven de hoofdklassen is er de Tweede en Derde divisie. Deze wijziging geeft dus beter weer hoe de piramide eruitziet.

 

Vanaf 2023/24 gemengde competities 3e en 4 e Divisie en 1e klasse

Gemengd indelen betekent zaterdag en zondag bij elkaar in één poule, waarbij het thuisspelende team de speeldag bepaalt, met uitzondering van principiële zaterdagclubs die het recht op speeldag zaterdag hebben.

 

Het aantal poules in de 1e tot en met de 3e klasse wordt teruggebracht

Verspreid over de seizoenen 2022/2023 en 2023/2024 wordt het aantal Eerste klasse poules teruggebracht van elf naar in totaal acht poules. Voor de Tweede klasse geldt dat de huidige 22 poules worden teruggebracht tot 16 poules en voor de Derde klasse gaan we terug van 42 poules naar 32 poules.

 

In 4e en 5e klasse wordt flexibel omgegaan met aantal teams per poule 

Dit is afhankelijk van het aantal teams en het maatwerk om de reisafstanden te beperken.

 

De KNVB Ledenraad zal op 18 juni 2022 een definitief besluit nemen over de voorgestelde veranderingen binnen de voetbalpiramide

 

(bron KNVB)OP de hoogte willen blijven van de (technische) ontwikkeling bij de clubs in de Zaanstreek?!? Of geen belangrijke data en/of nieuwsberichten van de KNVB meer willen missen?!? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Voetbal Varia


«   »