KNVB: ondersteuning voor beginnende trainers

Elk seizoen starten er duizenden nieuwe jeugdtrainers. Hen wacht een mooie, belangrijke en uitdagende rol, want zij zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het spelplezier en de ontwikkeling van de jeugdspelers. Een trainersopleiding kan hen daar goed bij helpen, maar veel vrijwilligers hebben naast hun reguliere baan en de training(en) die zij ’s avonds al geven, geen tijd voor een meerdaagse cursus. Het Welkomstprogramma jeugdtrainers kan uitkomst bieden. Hierin maken de trainers laagdrempelig kennis met het trainersvak in slechts één praktijkbijeenkomst en met structurele digitale begeleiding. Dit is een ideale manier om je beginnende jeugdtrainers een goede start van het nieuwe seizoen te geven!

 

Het Welkomstprogramma jeugdtrainers staat helemaal aan het begin van de opleidingspiramide van de KNVB. Er zijn geen toelatingseisen, waardoor alle beginnende en niet-opgeleide trainers welkom zijn. Het programma bestaat uit vier onderdelen:

  • Registratie in Sportlink: de eerste stap is het registreren van de jeugdtrainers, door ze in Sportlink bondslid te maken en hen de functie ‘jeugdtrainer’ te geven. Dit is een voorwaarde om deel te mogen nemen aan het programma.
  • Digitale ondersteuning: via Rinus, Assist en het trainersdashboard kunnen de trainers allerlei relevante artikelen over jeugdvoetbal vinden.
  • De Aftrapmodule: deze bestaat uit een online- en een offline gedeelte (één praktijkbijeenkomst onder leiding van een KNVB-docent) bij de eigen vereniging of een vereniging in de regio. Tijdens de praktijkbijeenkomst wordt eerst de theorie besproken. Vervolgens wordt buiten een 8 tegen 8-wedstrijd gecoacht en een training vanuit Rinus gegeven. Tijdens deze activiteiten worden de jeugdvoetballers én de trainer gevolgd.
  • Veilig Sportklimaat: ondersteuning van de KNVB bij het inrichten van een veilig sportklimaat en het voeren van een preventief beleid.

Plezier en voldoening

Met deelname aan het programma halen startende trainers nog meer plezier en voldoening uit hun hobby. Ze worden zich bewust van het belang van hun rol, krijgen een beeld van de ontwikkeling van jeugdvoetballers en doen kennis op over de leeftijdsspecifieke kenmerken en behoeften van kinderen. Vervolgens krijgen ze tools aangereikt om aan deze behoeften te voldoen en zien ze tijdens de praktijkbijeenkomst een voorbeeld van begeleiding vóór, tijdens en na de wedstrijd. Door de trainers met het Welkomstprogramma jeugdtrainers laagdrempelig bij te scholen, zijn ze beter in staat om de kinderen in een veilige omgeving en met veel plezier steeds beter te leren voetballen.

Vervolgopleidingen

Als de trainers na het volgen van het programma zo enthousiast zijn over het trainersvak dat zij zich verder willen ontwikkelen, kunnen ze deelnemen aan meer(daagse) scholingen of opleidingen als de JVTC, de pupillencursus of UEFA C. Deelname aan het Welkomstprogramma jeugdtrainers is niet verplicht voor deze vervolgopleidingen.

Hoe doe je mee?

In het komende seizoen staat de eerste ronde van het Welkomstprogramma jeugdtrainers in oktober 2022 gepland en in februari 2023 de tweede ronde. Wil je graag met een groep eigen trainers deelnemen en wil je dit ook bij je eigen vereniging organiseren? Neem dan contact op met Jos Timmer via jos.timmer@knvb.nl.

Wil je jouw trainers laten deelnemen aan het Welkomstprogramma jeugdtrainers, maar wil of kun je dit niet bij de eigen vereniging organiseren? Registreer je beginnende trainers dan in Sportlink bij hun bondsteam, dan ontvangen ze in augustus een uitnodiging per mail om deel te nemen aan een Aftrapmodule in de regio.

 

(bron KNVB)«   »