Home » Zaanse Clubs Info » Nieuws Zaanse Clubs » Fortuna W. » Fortuna W. JO23 bereidt zich voor op herstart competitie

Fortuna W. JO23 bereidt zich voor op herstart competitie

Gepubliceerd op 19 november 2020 om 17:15

Waar de jeugd tot 18 jaar tenminste nog door kan trainen en onderlinge wedstrijden kan spelen, zijn de maatregelen voor de senioren teams een stuk strenger. In eerste instantie mocht alleen nog maar in groepjes van maximaal 4 spelers op 1,5 meter afstand getraind worden, de afgelopen 2 weken was dat zelfs maar maximaal 2 spelers. De trainer Jeroen Beukman en de spelers van Fortuna W. JO23 besloten in onderling overleg en met het bestuur van Fortuna, binnen de opgelegde grenzen, toch door te gaan met trainen.

 

Invulling training

De spelers zijn een hechte groep en waren, ondanks alle maatregelen dan ook zeer gemotiveerd om bij elkaar te komen om te trainen en contact te houden. Afhankelijk van de maatregelen werd er in groepjes van 2 of 4 spelers getraind en werd er gebruik gemaakt van het hele veld om genoeg onderlinge ruimte te houden. Naast pass en trap vormen, techniekoefeningen en afrondvormen wordt er tijdens de training ook geprobeerd om de conditie op peil te houden. Verder bespreekt Jeroen in kleine groepjes (per linie bijvoorbeeld) theoretische tactische zaken. "Dan moet er gedacht worden aan een voetbalprobleem waar van een oplossing wordt gevraagd aan de spelers. Het zijn geen normale trainingen zoals we gewend waren, maar door competitieve vormen toe te voegen proberen we wel zo veel mogelijk voor het “echie” te trainen"

 

MOTIvatie

Op niet trainingsdagen krijgen de spelers ook opdrachten mee. Deze opdrachten bestaan uit conditionele activiteiten zoals duur, interval en sprintoefeningen. De spelers hebben dan 2 dagen de tijd om de oefeningen (bijvoorbeeld 5km-loop op tijd) wanneer en waar ze willen te doen. Door via een app de prestaties te volgen kunnen de trainers, maar vooral ook de spelersgroep onderling zien wie wat doet. Hierdoor ontstaat er toch een competitie waardoor iedereen nog meer gemotiveerd wordt om het te blijven doen. Volgens Jeroen is de motivatie is nu wel anders: "maar uiteindelijk moet iedereen leren om te gaan met omstandigheden waar je geen invloed op hebt. Dit geldt in een wedstrijd ook, op randzaken heb je geen invloed en dus moet je je energie steken in zaken waar je wel invloed op hebt. Je hebt invloed op de manier waarop je een training doet, je hebt ook invloed op het doel, al is dat nu anders dan voor de stop. Vanuit dat, ga je dingen doen en zorg je met z’n allen dat dit 100% gaat"

 

Voorbereiding competitie

De komende periode wordt er per week gekeken wat er wel en wat er niet kan en daar zal dan op worden geanticipeerd. De groep hoopt dat er midden december weer “normaal” getraind kan worden en dat, zoals beschreven in Plan B van de KNVB, 16 januari de competitie weer hervat wordt. Fortuna W. JO23 speelt in de nieuwe O23-competitie in de 2e divisie en stond daar na 6 wedstrijden op een knappe 2e plaats. Het is voor iedereen een vervelende situatie, maar Jeroen denkt dat er gezamenlijk gerust wat van deze periode gemaakt kan worden. "Misschien niet zozeer om een betere voetballer te worden omdat daar teveel beperkingen opzitten maar wel dat de spelers bijvoorbeeld mentaal stappen kunnen maken en nog meer als groep gaan fungeren. Wellicht dat die paar % die je daarmee pakt nu net het verschil gaan maken in het restant van de competitie" 


       »