Ed Kuijper gaat voor nostalgie met terugkerende Zaanstad Cup

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 14:58

Ed Kuijper maakte jarenlang onderdeel van de gouden lichting van WFC die de opmars van de club naar de Hoofdklasse realiseerde. We speelden toen geweldige wedstrijden voor soms wel meer dan 1000 of soms zelfs 2000 toeschouwers. Je kon voor de wedstrijd vanuit de kleedkamers bij WFC via een klein raampje zo naar de ingang van het complex kijken en daar zagen we dan de rijen toeschouwers al staan. Dat gaf ons alleen maar een boost om een zo'n goed mogelijke wedstrijd te spelen, maar het voetbal leefde toen ook nog heel erg en iedere liefhebber was wel op zaterdag en/of zondag op een voetbalcomplex te vinden.

Toen had je ook nog, veel meer dan nu, echte clubliefde. Je had destijds dus dat hele generaties en families nog aan bepaalde clubs te linken waren. Elke maandag keek ik dan uit naar het dagblad de Typhoon, waar alle voetbalverslagen en topscorers-lijsten van de Zaanse clubs werden bijgehouden. Op die manier leerde ik de spelers en trainers van alle Zaanse clubs bij naam kennen. In die periode werd de Zaanstad Cup ook gehouden en het mooie was dan, dat je die spelers en trainers dan met de onderlinge wedstrijden eindelijk een keer tegen kwam. Het leverde aan het einde van het elke seizoen in ieder geval prachtige derby's op en ook de finale dagen werden altijd druk bezocht. 

Het was uiteraard een heel andere tijd en ook niet meer te vergelijken met nu, daarom kan ik er nu echt nog van genieten als ik aan die periode terugdenk of als ik het daar af en toe met team- of generatiegenoten over heb. Zo vind ik ook bijvoorbeeld de nieuwe facebook groep Oude Zaanse Voetbalclubs prachtig om daar in mee te kijken. Al die oude foto's van teams en/of wedstrijden komen weer voorbij. Die goede herinneringen is voor mij dan ook de drijfveer om de Zaanstad Cup weer in ere te herstellen en die sfeer weer hopelijk enigszins terug te brengen. Natuurlijk wisselen spelers veel meer van club en kennen de spelers elkaar meer, maar hoe mooi is het om net als vroeger, iedereen van alle clubs elkaar weer tegen komen bij de Zaanstad Cup. Ik merk ook dat die nostalgie bij meerderen leeft, het blijkt ook wel uit de bereidheid van de clubs, maar ook van de sponsoren die zich nu al samenvoegen in de groeiende zogeheten Zaanstad Club.

 

De organisatie van het toernooi komt in ieder geval al redelijk goed op gang. Naast de teams die al eerder bekend zijn gemaakt, hebben nu ook Assendelft, RCZ en Westzaan bij mannen en KFC bij de vrouwen toegezegd om mee te doen aan het toernooi. Bij de mannen zijn er nu 19 teams en bij de dames 7 deelnemers. Er is nog contact met enkele teams, dus we gaan er van uit dat we uiteindelijk bij de mannen 4 poules van 5 teams en bij de dames 2 poules van 4 teams zullen krijgen. Het toernooi zal gespeeld worden in 2 weekenden. Op vrijdag 2 juli en zaterdag 3 juli worden er 2 poules bij de mannen en 1 poule bij de vrouwen gespeeld. Een week later op donderdag en vrijdag volgen de resterende poules, 2 bij de mannen en nog 1 bij vrouwen.  En dan met als slotstuk één grote finale dag op zaterdag 10 juli waarop alle teams nog een wedstrijd spelen, waarna bekend zal worden wie de winnaar wordt van de Zaanstad Cup.

 

Ook hebben we al afspraken gemaakt met de Scheidsrechter vereniging en zijn we blij dat WSV'30 als eerst gastheer wil gaan fungeren. We zijn met de club in gesprek hoe we de toernooidagen en de finaledag praktisch gaan invullen. Maar eerst komt er nog een speciale avond bij WSV'30 waarop de loting voor het toernooi zal gaan plaats vinden. We willen de finale dag ook nog extra aankleden met (live) muziek, zodat het vooral een dag wordt waar alle voetballiefhebbers graag bij elkaar willen komen. Niet alleen om naar de wedstrijden te kijken, maar dus ook om over de wedstrijden van nu en van vroeger te praten. De komende edities, die steeds als afsluiting van het seizoen moeten gaan dienen, moeten dan steeds weer op een ander complex gespeeld worden. We zitten er aan te denken om het a la het Songfestival te doen op het complex van de winnaar, maar dat moet praktisch wel haalbaar zijn, want je hebt met de toernooi opzet wel minimaal 3 velden nodig.

 

Voor de beste spelers en speelsters zal het toernooi overigens nog een vervolg krijgen. Een speciale vakjury met een aantal sterren van weleer zullen onder leiding van voormalig WFC en AZ speler Edwin Vork op basis van alle wedstrijden twee teams gaan selecteren. Voor de mannen hebben we met Max Huiberts van AZ kunnen regelen dat ze een wedstrijd gaan spelen tegen Jong AZ en voor het dames team zijn we nog op zoek naar een jong-team van één van de dames-eredivisie clubs.         

 

Het duurt nog even en er moet nog veel gebeuren, maar met de Zaanstad Cup hebben de (nostalgische) voetballiefhebbers in ieder geval weer iets om naar uit kijken in de eerste weekenden van juli. Om langzaam in de sfeer te komen zal Voetbal Varia samen met de organisatie van de Zaanstad Cup tot eind juni aan de hand van de deelnemende teams vooruit kijken naar het toernooi.  


Niets meer willen missen van onder andere de Zaanstad Cup of de laatste (technische) ontwikkelingen bij de voetbalclubs in de Zaanstreek?!? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Voetbal Varia

 

(gegevens worden alleen gebruikt voor de nieuwsbrief)


Lees ook: Meer bekend over de Zaanstad Cup  »